Etiopian oromopakolaisten ahdinko

Etiopiassa vainon kohteena olevat oromot ovat ahtaalla myös pakolaisina Keniassa, josta heitä pakkopalautetaan takaisin Etiopiaan. Seurauksena on mielivaltaisia pidätyksiä, vangitsemisia ja jopa teloituksia. “Oikeutemme turvaan ja suojeluun ei toteudu”, sanovat oromot Keniassa.
Oromonuoret kokoontuvat Kenian Nairobissa.

Oromonuoret kokoontumisessaan Kenian Nairobissa kesällä 2015.

Kanadassa sijaitsevan Human Rights League of the Horn of Africa –järjestön mukaan useita oromo-pakolaisia sekä aktivisteja on lähetetty takaisin Keniasta Etiopiaan. Monet heistä ovat kadonneet tai pelkäävät henkensä edestä.

Oromo-yhteisön kohtalo Keniassa on korutonta kertomaa. Hädässä olevia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita on tuhansia. Heidän täytyy usein maksaa tuhansia Kenian shillinkejä lahjuksina turvallisuusjoukoille, jotta eivät joutuisi pidätetyiksi tai jopa palautetuksi Etiopiaan.

”Rajanylityksiin liittyvät laittomat sopimukset ja terrorisminvastaisen taistelun tiedonvaihto ovat taustalla oromo-pakolaisten pakkopalautuksissa Etiopiaan. Siellä monet joutuvat teloitetuiksi tai heidät vangitaan ilman oikeudenkäyntiä”, sanoo lain ja sosiaalisen oikeuden asiantuntija Leila Murithia Simiyu Refugee Consortium of Kenya –järjestöstä. Palautussopimuksia maiden välillä on solmittu, jotta Etiopian poliittiseen oppositioon kuuluvia tai sellaisesta epäiltyjä sekä muuten vaikutusvaltaisia toimijoita voitaisiin pidättää ja palauttaa takaisin Etiopiaan.

Kenya National Commission on Human Rights –järjestö varoittaa turvallisuustoimijoiden vehkeilystä, johon liittyy Etiopiasta lähetetyttyjä kaksoisagentteja. Agentit ovat kaapanneet Keniassa asuvia oromoja Nairobin Eastleigh-kaupunginosassa.

Viimeisten kuuden kuukauden aikana 13 oromo-pakolaista on kidnapattu ja pakotettu Etiopiaan, jossa he pelkäävät mielivaltaisia pidätyksiä, vangitsemisia ilman oikeutta asianajajaan, jatkuvaa kidutusta sekä jopa toisinajattelijoiden murskaamista ja tappamista.

Eastleighissä asuva oromo-yhteisön jäsen Hussein Vako listaa lukuisia ihmisoikeusrikkomuksia Etiopiassa ja Keniassa: mielivaltaiset pidätykset ja teloitukset, katoamiset, kidutus, vankien väkivaltainen kohtelu, epäinhimilliset vankilaolot, yksityisyyden suojan rikkominen, laittomat etsinnät sekä akateemisen- että kokoontumisvapauden ja yhdistymis- ja liikkumisvapauden rajoittaminen.

Oromoiden vainoa on selvittänyt myös Amnesty International vuonna 2014 julkaistussa Because I am Oromo – Sweeping repression in the Oromo Region of Ethiopia -raportissa. Amnestyn raportin mukaan oromot muodostavat suuren osuuden sekä Etiopian vangeista että pakolaisista. Oromoja on Etiopian väestöstä 35 prosenttia, mutta heidän osuutensa vangituista ja maan ulkopuolelle paenneista on vielä suurempi. Oromoja ja Oromian aluetta on syytetty hallintoon kohdistuvasta vastarinnasta ja pidetty uhkana hallitukselle myös siksi, että oromot ovat suuri etninen ryhmä. Oromoiden piirissä on esiintynyt myös separatistisia liikkeitä, kuten Oromo Liberation Front (OLF), jonka Etiopian hallitus on luokitellut terroristiorganisaatioksi.

Amnestyn raportin mukaan sekä todellisia että epäiltyjä toisinajattelijoita on rutiininomaisesti syytetty OLF:n jäseniksi pidätysten yhteydessä. Suuri osa pidätetyistä on kuitenkin rauhanomaisesti ja laillisisesti yhteiskunnallisia epäkohtia vastaan mieltään osoittavia ihmisiä tai laillisten oppositioryhmien jäseniä. Pidätetyksi on joutunut tuhansia oromoja, kun he ovat osoittaneet mieltään esimerkiksi työllisyyden, opiskelun ja demokraattisten vaikutusmahdollisuuksien puolesta.

Oromoiden mukaan myös uskonnonvapautta on rajoitettu, eikä naisiin kohdistuvalta väkivallalta ja syrjinnältäkään ole säästytty. Myös lapset ovat joutuneet hyväksikäytetyiksi tai lapsikaupan uhreiksi, esimerkiksi töihin Etiopian valtiolle.

”Olemme paenneet Etiopiasta poliittisen vainon ja hallituksen teloitusten vuoksi. Nyt näyttää siltä, ettei Kenian valtio pysty antamaan meille tarvitsemaamme turvaa. Kenian poliisi on pidättänyt monia sukulaisiamme ja ystäviämme ja pakottanut heidät Etiopiaan. Pelkäämme, että oikeutemme turvaan ja suojeluun ei ole toteutunut. Naistemme raiskaukset ja miestemme palautukset ovat lisääntyneet”, sanoo Daki Waso.

Kenian aloitettua sodan Al-Shabaab-terroristiryhmää vastaan myöskin lähes 6 000 ulkomaalaista ja somalitaustaista kenialaista on vangittu. Useita on pakotettu palaamaan kotimaahansa.

Sisäministeriön pakolaisosaston mukaan lähes 200 ihmistä, suurin osa heistä paperittomia somalisiirtolaisia, on pakotettu palamaan Somaliaan. Pahamaineisessa Isiolon vankilassa Keniassa 65 etiopialaista vankia  on nälkälakossa. He vaativat oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja syyttävät Kenian hallitusta salaliitosta Etiopian valtion kanssa.

”Vangit ovat kieltäytyneet syömästä päivittäistä ruoka-annostaan ja pyytävät vapauttamista. Heidät kaikki on vangittu kolmeksi kuukaudeksi laittomasta maassa oleskelusta”, sanoo Isiolon vankilan komentaja Hassan Ibrahim.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomion umpimähkäisiin kaappauksiin sekä vankiloiden huononeviin oloihin.

”Kenian hallitus on epäonnistunut pakolaisten oikeuksien turvaamisessa ja suojelussa. Kenian ja Etiopian viranomaiset rikkovat pakolaissopimusta kohtelemalla somalitaustaisia sekä oromoita huonosti ja harjoittaen profilointia”, sanoo ihmisoikeuskonsultti Laban Wepukhulu.

YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n mukaan Nairobissa asuu tällä hetkellä 56 000 turvapaikanhakijaa. Näistä yli 10 000 on etiopialaisia, ja suurin osa heistä on oromoita. Suurimman osan heistä uskotaan asuvan Nairobin Eastleigh-kaupunginosan alueella, jossa poliisin tehoiskut ovat lisääntyneet sen jälkeen kun somalialaiset islamistit iskeneet Keniaan entistä useammin.

Pakolaiset pyytävät nyt apua kansainväliseltä yhteisöltä, jotta  vuoden 1987 rajasopimus kumottaisiin , sillä se pakottaa turvapaikanhakijoiden laittomiin palautuksiin Etiopiaan.

Teksti: Evans Wafula