Kenia pitää paluumuuttoa Somaliaan turvallisena

Kenia on hiukan pehmentänyt kantaansa Dadaabin pakolaisleirin sulkemisesta ja somalialaisten pakkopaluusta, mutta pitää edelleen Somaliaa turvallisena ja pyrkii ohjaamaan somalialaisia paluumuuttoon. Kenian kaupunkeihin kotoutuneista somalialaisista monet ovat yrittäjiä, jotka eivät halua jättää liiketoimiaan. Osa heistä ei usko Somalian turvallisuuteen.

Kenia ei aio sallia Dadaabin pakolaisleirin asukkaiden uudelleensijoittamista maan sisällä. Viranomaiset aikovat tukea noin 100 000 somalialaisen vapaaehtoista paluuta kotimaahansa tämän vuoden aikana. Hallitus perääntyi aikeistaan antaa somalialaisille Kenian kansalaisuus.

”Nyt emme harkitse enää somalien kotouttamista, vaan kehotamme heitä valmistautumaan paluuseen ja käyttämään hyväksi sitä, että Somalia on saavuttamassa rauhan”, sanoi pakolaisasioiden komissaari Haron Komen hallituksen tiedotustilaisuudessa kesäkuussa 2015.

Aiemmin tänä vuonna Kenian varapresidentti William Ruto antoi YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle kolmen kuukauden aikarajan pakolaisleirin sulkemiseksi. Leirillä asuu 300 000 somalialaista. Nyt hallitus on pehmentänyt kantaansa pakkomuutosta. Se kuitenkin haluaa vapaaehtoisen muuton alkavan ja sanoo tarvitsevansa siihen UNHCR:n ja muiden järjestöjen tukea.

Kenia pysyy kannassaan Somalian rauhoittumisesta ja paluumuuton turvallisuudesta. UNHCR:n mukaan yli kaksi tuhatta pakolaista onkin jo lähtenyt Somaliaan vapaaehtoisesti viime joulukuun jälkeen, ja monet muut valmistautuvat paluumuuttoon.

Monet Kenian somalialaiset ovat pienyrittäjiä.

Monet Kenian somalialaiset ovat pienyrittäjiä, kuten tämä kioskinpitäjä.

Somalian rauha on hauras

21-vuotias Ali Abdi on yksi vapaaehtoisista paluumuuttajista, vaikka Somalian rauha on vielä hauras. Hän aikoo myydä matkapuhelinkorjaamonsa ja parturiliikkeensä Dadaabin leirillä.

”Olen valmis palaamaan isänmaahani ja auttamaan sitä kehittymään, erityisesti työmahdollisuuksien luomisessa nuorille”, Abdi kertoo.

Sen sijaan 26-vuotias Fatuma Laila pelkää edelleen, että aika ei ole kypsä paluumuutolle. Hän pitää Al-Shabaab –islamistiryhmää uhkana.

”Tilanne Somaliassa ei ole tarpeeksi turvallinen paluumuutolle. Mahdollisuuksien puutteessa monet nuoret voivat päätyä islamistiryhmään – ja loput kannattamaan sitä”, Laila varoittaa.

Samaan aikaan Afrikan Unionin sotilasoperaatioilla yritetään ajaa Al-Shabaab pois Somaliasta ja vaikeuttaa sen toimintaa.
Siitä lähtien kun Kenia lähetti joukkojaan taistelemaan Al Shabaabia vastaan lokakuussa 2011, ryhmä on toteuttanut järjestelmällisiä iskuja Keniassa. Al-Shabaabin uskotaan rekrytoineen kenialaisia nuoria joukkoihinsa ja yllyttäneen ääriliikepropagandalla paikallisia nuoria terrori-iskuihin kotimaassaan.

Haron Komen varoittaa, että Dadaabissa on rikollista juonittelua, taistelijoiden rekrytointia, rahanpesua, uskonnollisia ääriliikehdintää sekä aseiden salakuljetusta. Hänen mukaansa iso joukko alueen verkostoista tukee ääriliikkeitä, mutta verkostot on nyt tunnistettu ja ne tullaan hävittämään.
Leirillä toimivien avustusjärjestöjen on ollut pakko vähentää henkilökuntaansa, sillä sieppaukset ja surmatyöt ovat lisääntyneet. Järjestöjen työntekijöiden on käytettävä poliisisaattueita Al-Shabaabin hyökkäysten varalta.

Urbaanipakolaisilla on lupa liiketoimintaan myös Nairobin Eastleigh-kaupunginosassa.

Somalialaisilla urbaanipakolaisilla on lupa liiketoimintaan myös Nairobin Eastleigh-kaupunginosassa.

Somaliassakin valmistaudutaan paluumuuttoon

Maailman ruokajärjestö WFP aikoo vähentää ruokajakelua enää vain 500 000 pakolaiselle Dadaabin ja Kakuman leireillä Keniassa. Rahoituksen puutteen takia vähennyksiä tehdään jo toisen kerran puolen vuoden aikana. Asiantuntijat varoittavat, että Dadaabin sulkeminen on yhä lähempänä, mikäli tilanne on sama vielä syyskuussa.

Somaliassa on aloitettu massiivinen maanviljelyshanke ruuan tuotannon lisäämiseksi. Maa-alueet ovat nyt suurimmaksi osaksi hallituksen hallinnassa ja alueilla on saatu suotuisia sateita.

Nimettömänä pysyttelevä työntekijä Refugee Consortium of Kenya –järjestöstä (RCK) haluaisi UNHCR:n ja Kenian varmistavan, että tuki suunnataan vapaaehtoisesti palaaville somalialaisille. Osa haluaa jäädä Keniaan. Heidät tulisi käydä läpi ja rekisteröidä uudelleen.

”Molempien paluumuuton parissa työskentelevien osapuolien tulisi kunnioittaa pakolaisten oikeuksia eikä paluuseen pitäisi pakottaa, sillä kaikki eivät ole siihen vielä valmiita.”

Jo nyt Keniassa on suuri määrä somalialaisia, jotka ovat pysyvästi asettuneet maahan. RCK:n mukaan Kaupungeissa asuvia pakolaisia on Keniassa kaiken kaikkiaan yli 52 000 ja näistä somalialaisia 31 000 henkeä. Monet somalialaiset vastustavat paluumuuttoa, koska heillä on Keniassa oma yritys, jota he eivät halua jättää.

Teksti ja kuvat: Evans Wafula