Kiinalaiset siirtolaiset vaarantavat paikallisten toimeentuloa Keniassa

Kiinalaisten kamppailu Afrikasta on nähty siunauksena alueen taloudelle. Keniassa se on tarkoittanut sekalaista joukkoa vastakkainasetteluja. Punaisen lohikäärmeen maasta tulleiden yritysten investoinnit työvoimaan ja luonnonvaroihin ovat toimineet Kenian talouden tukijalkana.

Kiinan läsnäolo koko mantereella perustuu täysin taloudellisen hyödyn tavoitteluun. Sen sijaan, että Kiina tarjoaisi Kenialle perinteistä kehitysapua, se kohdistaa toimintansa liiketoimintaan ja infrastruktuurihankkeisiin.

Keniassa tämä on näkynyt rakennusbuumina, joka vastaa infrastruktuurisektorin huutavaan pulaan. Kiinalaiset ovat rakentaneet teitä, etsineet öljyä ja perustaneet muun muassa moottoriajoneuvoja valmistavia tehtaita. Toisaalta maahan tulee myös entistä enemmän kiinalaisia turisteja. Kiinan ja Kenian väliset suhteet ovat lämpimät. Kenialaiset sekä ihailevat että panevat halvalla kiinalaisia yrityksiä ja heidän läsnäoloaan maassaan.

Kiinalaisten mukana tuli salametsästystä, epäterve kilpailu ja rikollisia

Kenialaisia ärsyttää elefanttien ja sarvikuonojen lisääntynyt mielivaltainen salametsästys syöksyhampaiden vuoksi. Kun kiinalaiset rakensivat tietä tyhjän pohjoisen Kenian kautta Etiopiaan vuonna 2008, alueelta löytyi yli 25 tapettua norsua. Se oli puolet maan vuotuisesta kiintiöstä.

Salametsästyksessä käytetään erilaisia kiinalaisia härveleitä, kuten kiikareita, joilla näkee pimeässä, gps-älypuhelimia ja halpoja moottoripyöriä. Samaan aikaan kun kiinalaisten nopeutta ja tehokkuutta ihaillaan, paikalliset ja kansainväliset urakoitsijat kurkkuaan myöten täynnä kiinalaisten mukana tulleeseen epäterveeseen kilpailuun.

Raporttien mukaan hankintaprosessit ovat avoimia, mutta epäreiluja ja korruptoituneita. Se ei ole yllättävää, kun kyse on miljardeista dollareista, joilla kiinalaiset takaavat rakennushankkeet itselleen.

Viime vuonna poliisi hajotti kiinalaisten cyber-rikollisringin pidättämällä 77 kiinalaista Nairobin luksusalueiden kodeissa. Poliisi epäili heitä hakkeroinnista ja rahanpesusta.

Nyt tätä joukkoa syytetään laittomasta maassa oleskelusta sekä radiolaitteiden käytöstä ilman lupaa. Tiettävästi heillä oli käytössään myös laitteita, joilla he pystyivät tunkeutumaan maan viestintäjärjestelmiin, kuten MPesa-rahanlähetysjärjestelmään, pankkitileille ja raha-automaateille.

Maailmanpankki arvioi vuonna 2014, että 900 miljoonaa kiinalaista ansaitsee päivässä vähemmän kuin viisi dollaria. Kenia antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kiinalaisille siirtolaisille hankkia töitä.

Urakoitsijat valittavat, että kilpailutilanne kiinalaisten kanssa on epäterve, koska ne käyttävät halpaa työvoimaa, jopa ilmaista työtä tekeviä kiinalaisia vankeja. Tämä heikentää kenialaisten mahdollisuuksia saada töitä. Osa paikallisista yrityksistä on joutunut lopettamaan ja paikallisyhteisöt ovat huolissaan rakennustyömaiden ympäristövaikutuksista.

Kiinalaiset tulevat myös katukauppaan, maatalouteen ja kalastukseen

Useat maahan työhön tulleet kiinalaiset eivät palaakaan kotiin töiden päätyttyä. Moni heistä päätyy jälleenmyyjiksi tai katukaupustelijoiksi.

Valokuva kiinalaisesta miehestä grillaamassa maissia Nairobin kadulla oli suuri hitti sosiaalisessa mediassa kaksi vuotta sitten. Kiinalaisia on kaikkialla kaupungissa myymässä kenkiä, elektroniikkaa ja vaatteita. Usein hinnat ovat halvempia kuin paikallisten kauppiaiden kojuissa. Lisäksi kiinalaiset ovat tunkeutuneet jakelukanaviin: tuotantoon, tukku- ja jälleenmyyntiin.

Vuonna 2012 paikalliset kauppiaat protestoivat, että kiinalaisten kauppiaiden tulo kaduille tekee tilanteesta epäreilun. Suurimmalla osalla kiinalaisia ei ole kaupanteko- ja oleskelulupia. Kuluttajat ostavat halpoja tuotteita, ja sitten valittavat huonosta laadusta. Väärennetyt kiinalaiset tuotteet, kuten lääkkeet, ovat tulvineet markkinoille. Kuluttajat ja viranomaiset ovat huolissaan.

Nyt kiinalaiset ovat myös laajentaneet toimintaansa maatalouteen kylissä sekä kalastukseen Kisumun kaupungin järvellä. Paikalliset kauppiaat ovat huolissaan kiinalaisten pienkauppiaiden lisääntymisestä. Se tappaa paikallisen pienyrittäjyyden, sanoo yrittäjien yhdistys.
Yli 40 kiinalaisen firman tulo markkinoille on vähentänyt paikallisten osuutta markkinoista. Tämä koskee erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä kuten autonkorjausfirmoja, maatalouskone- ja huonekalukauppaa sekä rakentamista ja ravintolabisnestä.

Kauppasuhteissa Kiina vetää pidemmän korren

Maaliskuussa kiinalainen ravintola aiheutti skandaalin kun se ei sallinut afrikkalaisia asiakkaita iltaisin. Ravintolan johto sanoi, että heillä on tiukka politiikka ”Ei afrikkalaisia kello 17 jälkeen”, koska afrikkalaiset ovat turvallisuusuhka kiinalaisille asiakkaille. Ravintola pyöritti kiinalaista prostituutiorinkiä sekä rahanpesua. Se suljettiin.

Kenian ja Kiinan välinen kauppa suosii jälkimmäistä. Viime vuonna Kenian vienti Kiinaan oli 49 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan Kiinan tuonti maahan oli 2,75 miljardia dollaria. Kiina on Kenian suurin investoija.

Samaan aikaan, kun Kenian yritysten tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin kiinalaisissa tehtaissa, vain harvat paikalliset ovat hyötyneet kaupanteosta Kiinan kanssa. Samaan aikaan suurin osa Kenian markkinoilla olevista väärennetyistä ja laittomista tuotteista tulee Kiinasta. Väärennösten arvioidaan tuovan maalle 368 miljoonan dollarin tappiot.

Epäilemättä tämä vaikuttaa hyväuskoisten asiakkaiden hyvinvointiin. He käyttävät väärennettyjä lannoitteita, kemikaaleja ja lääkkeitä, joilla voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Aika näyttää milloin tämä kaikki aiheuttaa kansallisen tragedian. Silloin Kenian hallituksen näkemys ruusuisesta suhteesta voi muuttua pitkäaikaiseksi myrkyksi.

Evans Wafula

Kuva:  Charles Onyango