Muuttoliike Afrikan maiden välillä on luultua isompi kysymys

Maastamuutto on monessa Afrikan valtiossa vakava ongelma, joka uhkaa kehitystä ja talouskasvua. Esimerkiksi insinöörien ja lääkärien puute vaivaa jo 47 Afrikan maata. Itä-Afrikan vahvimmassa taloudessa Keniassa parhaiten koulutettujen maastamuutosta kärsivät maan kaikki osat. Afrikan muuttoliike ei kuitenkaan suuntaudu vain Eurooppaan tai rikkaisiin maihin, vaan muutto toisiin etelän maihin on niin ikään runsasta.

Kenia, kuten monet muutkin Itä-Afrikan maat, yrittää kasvattaa talouttaan monien haasteiden keskellä. Yksi niistä on Afrikan sisäinen muuttoliike, joka vaikuttaa talouteen enemmän kuin aiemmin on ajateltu.Itäisen Afrikan maiden kansalaisten maastamuutto kehittyneempiin maihin on hallituksille painajainen. Alueella on pulaa koulutetusta työvoimasta juuri silloin, kun hyvin koulutettuja ammattilaisia kipeimmin tarvittaisiin.Huolestuneet hallitukset ovat alkaneet laatia strategioita siitä, miten estää maiden välistä muuttoa ja estää korkeakoulutettujen ammattilaisten kermaa karkaamasta muualle.
Vaikka monet itäisen Afrikan maat ovat panostaneet korkean- ja kolmannen asteen koulutukseen, korkeasti koulutetut ihmisille muutto toisiin etelän maihin on väistämätöntä.
”Parempaa tulevaisuutta etsivien nuorten ja koulutettujen ihmisten lisääntynyt massamaastamuutto vehreämmille laitumille luo synkän varjon talouden ylle. Se uhkaa näivettää talouden”, sanoo Kenian kansallisen kauppakamarin toimitusjohtaja Laban Onditi Rao.

Ugandalainen Patrick Musembi työskentelee apupoikana Nairobissa. Kuva: Evans Wafula

Ugandalainen Patrick Musembi työskentelee apupoikana Nairobissa.

Syynä työttömyys ja matalat palkat

Etelän maista toisiin etelän maihin muuttaneita on OECD:n arvion mukaan 82 miljoonaa henkilöä, mikä vastaa 36 prosenttia kaikista siirtolaisista.

Afrikasta pohjoiselle pallonpuoliskolle muuttaneet siirtolaiset ovat vahvistaneet Afrikan taloutta kotimaihin lähetettyjen rahansiirtojen avulla. Niiden rinnalla rahavirrat mantereen sisällä ovat suhteellisen pieniä eivätkä juuri vaikuta kehitykseen.
Itäisen Afrikan maista lähtevät maastamuuttajat ovat vuosien saatossa lähteneet etsimään työmahdollisuuksia. Muuton taustalla on usein työttömyyttä ja epävarma poliittinen tilanne. Viime aikoina syynä ovat olleet myös matalat palkat, mikä usein mainitaan pääsyynä muuttoon.
”Olen lääkäri. Päätin muuttaa Botswanaan, missä palkat ovat korkeammat. Lisäksi työolosuhteet ovat paremmat kuin Keniassa”, kertoo Sylvia Ndeto.

Kenia, kuten niin moni muukin Afrikan maa, on menettänyt huomattavan määrän korkeasti koulutettuja ammattilaisia muun muassa OECD-maihin. Maassa on valtava resurssipula, mikä tuntuu kaikissa Kenian maakunnissa.

Kehitys hidastuu, kun ammattilaisia ei ole

Viime vuosina Kenia on kärsinyt terveydenhuollon, koulutuksen ja rakennusalan ammattilaisten maastamuutosta. Huonon palkan lisäksi syynä on mahdollisuuksien puute. Pitkän tähtäimen tavoitteeksi Keniassa on asetettu maan muuttaminen teollistuneeksi, keskituloiseksi maaksi. Tämä suunnitelma on vaarassa maastamuuton vuoksi.

Kenia on itäisen Afrikan vahvin talous ja valtio on panostanut koulutukseen. Silti Kenia kärsii ammattitaitoisen työväen puutteesta. Maassa on liian vähän lääkäreitä ja insinöörejä. Heitä on muuttanut runsain määrin esimerkiksi Etelä-Sudaniin ja Botswanaan. Kenialla on tästä syystä nyt vaikeaa toteuttaa infrastruktuurin uudistuksia maakunnissaan.
Insinöörijärjestön Engineers Board for Kenya (EBK) tilastojen mukaan maassa on noin 7400 rekisteröitynyttä insinööriä. Se on paljon alle 20 000 insinöörin, mitä UNESCO pitää vähimmäismääränä maan talouskasvun ja kehityksen varmistamiseksi.
Insinöörien ja lääkäreiden puute koskettaa jo 47 maata Afrikassa. Tämä viivästyttää maiden infrastruktuurin rakentamista ja kehittämistä.

Mercy Ndona on palannut takaisin kotimaahansa Keniaan työskenneltyään kotiapulaisena Ugandassa. Kuva: Evans Wafula

Mercy Ndona on palannut takaisin kotimaahansa Keniaan työskenneltyään kotiapulaisena Ugandassa työnvälitysfirman lähettämänä.

Monet joutuvat pakkotyöhön

Toinen vähemmän huomiota saanut muuttoliike liittyy ihmissalakuljetukseen. Suuri määrä halpaa työvoimaa on salakuljetettu Ugandasta Keniaan ja Tansaniaan kotiapulaisiksi.Vuonna 2004 julkaistun ihmissalakuljetusta tutkineen Yhdysvaltain ulkoministeriön raportin mukaan Kenia on sekä maa josta lähdetään, että maa joka vastaanottaa miehiä, naisia ja lapsia. He joutuvat pakkotyöhön tai seksiorjiksi.

Kenian maan rajojen sisälläkin monet lapset tekevät töitä kotiapulaisina, maataloudessa, kalastuksessa, karjapaimenina ja katumyyjinä. Osa kerjää kaduilla, kun vanhemmat odottavat kotona.

”Mombasan rannikkokaupungissa on lapsia, joita käytetään hyväksi muun muassa prostituoituina. Turismin ympärillä pyörivä liiketoiminta houkuttelee nuoria naisia ja poikia seksityöläisyyteen. Usein he joutuvat tähän työhön vanhempien pakottamina”, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeriön raportti.

Saman raportin mukaan kenialaiset lähtevät työnhakuun myös vapaaehtoisesti – joko naapurimaahan, kuten Etelä-Sudaniin tai jopa eteläiseen Afrikkaan. Usein he joutuvat hyväksikäytön kohteiksi kotiapulaisina, hierojina ja prostituoituina. Nuoria homo- tai biseksuaaleja kenialaismiehiä houkutellaan yliopistoista töihin Qatariin tai Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin. Siellä he päätyvät seksityöläisiksi.

Teksti ja kuvat: Evans Wafula

US State department: Trafficking in Persons Report, Africa, (2004)