Liikkuvuuden rajoittaminen ei ratkaise ebolaa

Ebolapaniikki levisi maailmanlaajuisesti nopeammin kuin itse tauti. Monet maat ovat asettaneet liikkumis- ja matkustuskieltoja taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Rajojen sulkeminen ei kuitenkaan ratkaise kriisiä.

Ensimmäistä kertaa Länsi-Afrikassa puhjennut tauti synnytti äkillisen yhteiskunnallisen kaaoksen. Vaikka ebola on pysynyt pääasiallisesti kolmen maan sisällä, mediassa on maalailtu uhkakuvia epidemian leviämisestä muille mantereille. Koska ebolalle ei ole länsimaissakaan lääkettä, siitä on tullut erityisen pelottava tauti.

Epidemioiden puhjetessa liikkuminen on yleensä tilapäistä ja kriisivyöhykkeen ympäröiville alueille sijoittuvaa. Laajamittaista muuttoliikettä syntyy harvoin. Tästä huolimatta pelko taudin leviämisestä sai useat maat asettamaan matkustuskieltoja taudista kärsiviin maihin. Monet lentoyhtiöt, kuten Air France ja British Airways, lopettivat alueelle lentämisen.

Siirtolaisia on maailmanlaajuisesti leimattu terveysuhaksi ja rajavalvontaa on kiristetty. Norsunluurannikko ei päästä Liberiassa oleskelevia pakolaisia palaamaan kotimaahansa. Liberian terveysviranomaiset ovat sulkeneet pakolaiset leireille.

Liikkumisen rajoittaminen aiheuttaa sisällissodista toipuville valtioille talousrakenteiden ja elinkeinojen heikkenemistä. Liberian ja Sierra Leonen elintarvikkeet tulevat pääosin Guinean kautta. Kun rajat ovat kiinni, ruokakaan ei kulje. Heikentynyt tarjonta taas nostaa hintoja, mikä kostautuu kovimmin kaikkein köyhimmille. Yhteiskunnan pysähtymistä seuraa herkästi kansalaisten toimeentulon romahtaminen.

Rajojen sulkeminen ei ole ennenkään estänyt epidemioiden leviämistä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan matkustusrajoitukset pahentavat tilannetta ja vaikeuttavat entisestään ebolan torjuntatyötä. Rajojen sulkeminen saattaa olla kohdemaille jopa haitallisempaa kuin itse tauti.

 

Kirjoittaja on Suomen Pakolaisavussa harjoittelussa. Pakolaisapu vähentää köyhyyttä kouluttamalla aikuisia pitkittyneissä pakolaistilanteissa. Tällä hetkellä työ Sierra Leonessa ja Liberiassa painottuu ebolasta tiedottamiseen.

Kuva kirjoittajan omista arkistoista