Pitääkö rasismi ottaa vakavasti?

Facebookissa suosiota saavuttanut Troll pakolaiset -sivusto pilailee maahanmuuttajiin kohdistuvilla stereotypioilla. Sivuston taustalla toimiva Zhiar Adbullah vääntää rasistiset kommentit arkielämässäkin vitsiksi.

Itäkeskus, toukokuinen iltapäivä. Kauppakeskuksen käytävillä notkuu nuoria, jotka ovat koulupäivän päätteeksi tulleet viettämään aikaa Itikseen. Äidit lastenvaunujen kanssa yrittävät luovia tungoksen läpi. Zhiar Abdullah, 20, nojailee pylvääseen ja juttelee kaverinsa kanssa puhelimessa odotellessaan haastattelun alkua. Abdullah on pukeutunut nahkarotsiin, jonka alta pilkistää Troll pakolaisten fanipaita.

Troll pakolaiset ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa suuren suosion varsinkin nuorten parissa. Facebookissa pakolaisstereotypioilla pilailevan ryhmän jäsenistä, Zhiar Abdullahista ja Iken Iduozeesta, on tullut muutamassa kuukaudessa tunnettuja erityisesti Itä-Helsingissä, mutta myös muualla pääkaupunkiseudulla.

Abdullah tuli Suomeen perheensä kanssa pakolaisena vuonna 1998 ollessaan 5-vuotias. Abdullahin perhe on alun perin kotoisin Irakin Kurdistanista. Abdullah tapasi Trollien toisen puoliskon, Iken Iduozeen jalkapallokentällä muutama vuosi sitten. Iduozee, 20, on syntynyt Suomessa nigerialais-venäläiseen perheeseen.

Pojilla synkkasi heti. Heitä naurattivat samanlaiset jutut ja pakolaisstereotypiat ärsyttivät. Syntyi idea Troll pakolaiset –sivusta, jolla vitsiniekat voisivat naurattaa isompaa yleisöä. ”Harmitti, että vitsit häviävät ilmaan”, Abdullah selittää.

Stereotypiat nurin

Troll pakolaiset  -facebook-sivun pojat perustivat vuoden 2012 vuoden lopulla. Nyt kun sivu on ollut pystyssä noin puolisen vuotta, tykkääjiä on jo lähes 30 000. ”Odotettiin ehkä 200 kävijää”, Abdullah naurahtaa. Ensin sivuille laitettiin Abdullahin ja Iduozeen omia sisäpiirivitsejä, mutta sisäpiirivitsit eivät kuitenkaan naurattaneet isompaa yleisöä. ”Jengi kysyi, et mitä nää vitsit on?” Abdullah kertoo. ”Piti alkaa tehdä vitsejä, joita ihmiset ymmärtävät.”

Troll pakolaiset –sivulla pilaillaan pakolaisstereotypioiden kustannuksella. Sivun profiilikuvana komeilee virnuileva troll-hahmo ja kuvan alla on kommentti ”Sossu hoitaa – problem?”. Abdullah ja Iduozee päättävät mitä sivulle laitetaan, mutta kaikki saavat kommentoida ylläpitäjien sinne laittamia kuvia, meemejä ja linkkejä. Abdullah ja Iduozee sensuroivat sivun kirjoituksia jonkin verran. ”Jos on tyyppejä, jotka kirjoittavat sopimattomia juttuja, niitä poistetaan sivuilta, mutta sivuilla kirjoitellaan niin paljon, että kaikkia ei ehditä lukemaan”, Abdullah kertoo.

Facebook-sivujen lisäksi kaverukset väsäävät myös YouTube –videoita. Seuraavaksi on tulossa Fast and Furious –aiheinen video. ”Jos videot menestyvät, voisi keskittyä niihin”, Abdullah kertoo.

Troll pakolaisia seuraavat erityisesti nuoret.  Sivustolla keskustelua käyvät niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajatkin. Vanhempaa väkeä touhu ei kuitenkaan jaksa huvittaa. Erityisesti pakolaistaustaisen vanhemman väen keskuudessa sivustoa on paheksuttukin. Abdullah kertoo, että jotkut vanhemmat pakolaiset ovat kokeneet, että sivusto tuottaa heille huonoa mainetta ja että he joutuvat häpeämään jälkikasvunsa puolesta. Joillekin Abdullah on selittänyt sivuston idean ja he ovat sen hyväksyneet, toiset taas eivät ole sitä ottaneet vastaan lainkaan.

Pyritäänkö vitseillä johonkin? ”Joillain pyritään, joillain ei”, Abdullah toteaa.  Lähinnä tarkoitus kai on, että rasistiset tilanteet kääntyvät päälaelleen, kun rasistisia vitsejä alkavatkin itseironian tavoin käyttää maahanmuuttajat itse.

Rasismiin voi vastata huumorilla

Abdullah kohtaa rasistiset tilanteet haasteina, joihin hän haluaa vastata huumorilla ja överiksi vetämisellä. Erään kerran Abdullah ja Iduozee odottelivat pysäkillä bussia, kun nuori suomalainen mies alkoi huudella Iduozelle viitaten tämän afrikkalaiseen taustaan, miten ”teidät pitäisi kaikki hirttää”. Tähän Abdullah vastasi, että ”ei, se on liian kallista, tehdään niistä biopolttoainetta”. Suomalainen jäi ihmettelemään hetkeksi tilanteen koomista käännettä, alkoi sitten nauraa ja jälkeenpäin heistä on tullut kavereita.

Juuri överiksi vetäminen on Troll pakolaisten juttu. Rasistiset kommentit saadaan kuulostamaan hullunkurisilta, kun niihin vastataan vieläkin rajummilla jutuilla. ”Jos joku heittää rasistista läppää, viedään juttu vielä pidemmälle”, Abdullah kertoo.

Abdullah jaksaa vitsailla aina, myös huonompina päivinä. Sisäpiirissä Iduozeen kanssa läppää voidaan heittää aremmistakin aiheista. Uskontokaan ei täysin säästy kaverusten läpänheitolta. ”On kuitenkin tietty raja, mitä kumpikaan ei halua ylittää”, Abdullah kuvailee.

Maahanmuuttajat ovat osa Suomea

Abdullah on vierailllut Irakin Kurdistanissa useita kertoja Suomeen muuttamisensa jälkeen. Suomessa asuessa kurdin kieli ja oma kulttuuri kuitenkin
unohtuvat pikkuhiljaa. ”Joskus tulee sellainen olo, et mä en kuulu kumpaankaan”, Abdullah kuvailee.

Abdullahin mukaan Suomesta tulisi maahanmuuttajaystävällisempi maa, jos ruotsin kielen sijasta käyttöön otettaisiin englanti. Abdullah ei kuitenkaan pidä Suomea rasistisena maana ja hän ymmärtää, mistä ihmisten ennakkoluulot ovat saaneet alkunsa. Abdullah muistuttaa, että maahanmuuttajia on kuitenkin ollut Suomessa suurempia määriä vain muutaman vuosikymmenen verran. Toisaalta Abdullah myös painottaa, että nykyään maahanmuuttajat ovat osa Suomea.

Abdullahin mukaan tilanne parantuu pikkuhiljaa. ”Sä oot suvaitsevaisempi kuin vanhempasi, sun lapset ovat suvaitsevaisempia kuin sä,  pikkuhiljaa mennään parempaan suuntaan”. Entäpä nuoret, jotka liittyvät skineihin tai muihin rasistisiin ryhmiin? ”Väliaikaista leijumista”, kuuluu Abdullahin kannanotto.

Haastattelun lopussa Abdullahin tuttava kulkee ohi ja tulee juttelemaan. ”Varo sanojasi, tässä on toimittaja”, Abdullah sutkauttaa. ”Mä oon kato julkkis nyt”.

Teksti ja kuva: Anna Maria Airaksinen

Troll pakolaiset -sivun löydät osoitteesta: https://www.facebook.com/TrollPakolaiset