Rilli Lappalainen: globaali muuttoliike suuntautuu etelästä muihin etelän maihin

Muuttoliike ei kulje ainoastaan etelästä pohjoiseen, vaan suurin osa ihmisistä muuttaa kehitysmaasta toiseen kehitysmaahan eli etelästä etelään. Myös teollisuusmaista muutetaan yhä useammin kehitysmaihin, esimerkiksi talousvaikeuksista kärsivästä Portugalista lähdetään Brasiliaan, Mosambikiin ja
Angolaan. Muuttoliikkeen monimuotoistuessa siirtolaisuuden ja kehityksen väliset kytkökset tulevat entistä tärkeämmiksi.

Eteläsudanilainen tuore maansa edustaja Genevestä huokaisi syvään Mauritiuksen lentokentältä kohti pääkaupunkia lähtiessämme, että voi kuinka täällä on kauniit tiet!
Kulkuyhteyksillä on keskeinen rooli niin tavaroiden, tapojen kuin ihmisenkin
liikkumisessa. Etelä-Sudanissa tietyömaita odotellaan, mutta pakolaisia ei tarvitse odotella. Kapinallisjoukot niin Pohjois- kuin Etelä-Sudaninkin puolella ottavat jatkuvasti yhteen ja paikalliset asukkaat joutuvat jälleen liikkeelle.

Kansainvälinen Global Forum on Migration and Development -kokous kokoontui marraskuun lopussa järjestyksessään kuudennen kerran, nyt ensimmäistä kertaa Afrikassa tarkemmin sanottuna Mauritiuksella. Virallisen kokouksen edustajat puhuivat ensimmäistä kertaa kehitysmaiden sisäisestä ns.
etelä-etelä-muuttoliikkeestä. Esimerkiksi Afrikan sisällä tapahtuva muuttoliike on 80 prosenttia kaikesta afrikkalaisten muuttamisesta – toisin kuin täällä
pohjoisessa saatetaan ajatella.

80 prosenttia afrikkalaisista muuttajista jää Afrikkaan ja 75 prosenttia aasialaisista Aasiaan

Luvut auttavat joskus ymmärtämään kokonaisuutta. Kansainvälisen Punaisen Ristin ja  Punaisen Puolikuun tuoreen selvityksen mukaan maailmassa on arviolta 73 miljoonaa siirtolaista, joista 43 miljoonaa on pakolaisia eli he ovat joutuneet lähtemään pakoon konflikteja, väkivaltaa ja turvattomuutta, 15 miljoonaa on joutunut lähtemään liikkeelle ympäristön muutosten vuoksi ja 15 miljoonaa alikehityksen eli työttömyyden, koulutuksen puutteen yms. asioiden vuoksi. Kuten sanottu 80 prosenttia afrikkalaisista muuttajista jää Afrikkaan ja 75 prosenttia aasialaisista Aasiaan. Kyllä Suomen luvut ja haasteet ovat kuin
pisara meressä!

Samoin muuttoliike pohjoisesta etelään sekä idän ja lännen välillä kasvaa kasvamistaan. Talousahdingosta kärsivät portugalilaiset lähtevät entisiin siirtomaihin Brasiliaan, Mosambikiin ja Angolaan, korealaisia muuttaa Filippiineille ja
kiinalaisia Thaimaahan. Karibian ja Tyynenmeren saarilta peräti joka neljäs lähtee etsimään työtä ulkomailta ja heistä 80 prosenttia on koulutettuja ihmisiä.
Siirtolaisten kotimaihinsa lähettämät rahavirrat ovatkin merkittävät. Siirtolaiset lähettävät yli 400 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuosittain takaisin kotimaihinsa. Kyse on nimenomaan perheiden tukemisesta, vain osa rahalähetyksistä voidaan hyödyntää investointeihin tai kehitystä tukeviin hankkeisiin.

Mauritiuksella kehityspuoli nousi kiitettävästi enemmän esille kuin aikaisemmin. Tämä on hyvä uutinen sekä sen tavoittelemiseksi, ettei ihmisten tarvitsisi pakon edessä lähteä pois kotoaan että myös uuden kansainvälisen, toivottavasti universaalin kehitysagendan luomisessa.

Ennen virallista kokousta kokoontuneen kansalaisjärjestöfoorumin sekä virallisen foorumin tavoitteena onkin saada muuttoliikeasiat mukaan YK:n vuosituhattavoitteiden jälkeiseen post-2015-keskusteluun. YK:n vuosituhattavoitteet tulevat tiensä päähän vuonna 2015. Parhaillaan käydään keskusteluja vuosituhattavoitteiden jälkeisestä ajasta. Esimerkiksi EU määrittää omia kantojaan jo ensi keväänä. Muuttoliiketeemojen tärkeyttä osoittaa myös se, että ensi syksynä YK:n huippukokousviikon aikana järjestetään korkean tason vuoropuhelu siirtolaisuuteen ja kehitykseen liittyen.

Kehys ry on mukana kansainvälisessä Beyond2015-kampanjassa ja seuraa
prosessin etenemistä niin Suomen, EU:n kuin YK:n tasolla. Kehyksen sivuilta voit seurata päivityksiä aiheeseen liittyen ja perehtyä post-2015-keskustelun teemoihin. Tule mukaan pohtimaan vuoden 2015 jälkeistä maailmaa!

Rilli Lappalainen

Kirjoittaja on Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry:n pääsihteeri, joka osallistui Mauritiuksella pidettyyn Global Forum on Migration and Development -kokoukseen 19.-22.11.2012.